Ce face cu adevărat inteligența artificială și cum ne poate fi utilă

de: Bianca Prangate
21 10. 2018
Fabrice Coffrini/AFP

Inteligența artificială este fascinantă și înfricoșătoare în același timp, dar adevărul este că suntem departe de viitorul distopic în care roboții preiau controlul.

Când am văzut-o pe prima oară pe Sophia, robotul cu cetățenie, am fost cu toții umiți și puțin speriați de felul în care vorbea și glumea la conferințe și în emisiuni. Sophia se ridica la nivelul așteptărilor pe care filmele SF ni le-au creat de-a lungul timpului.

Compania Hanson Robotic au echipat-o pe Sophia cu rețele neurale sofisticate, care îi oferă acesteia abilitatea de a învăța de la oamenii din jur și de a detecta răspunsurile emoționale, astfel încât să pară că are o personalitate.

A fost suficient pentru a convinge publicul că Sophia are, cât de cât, trăsături umane. Cu toate astea, cei de la Hanson Robotics nu au spus niciodată în mod oficial că Sophia conține un sistem de inteligență artificială complex și unic, ca cele pe care le vedem în filmele SF.

Doar că pe măsură ce Sophia a câștigat teren în zona popularității, oamenii au început să vadă că robotul celebru nu este chiar atât de grozav pe cât de mediatizează. Au început să apară articole care vorbeau despre felul în care talentul la conversații al Sophiei se datorează mai degrabă discuțiilor înscenate decât inteligenței artificiale.

CEO-ul Hanson Robotics, Ben Goertzel, nu își face însă vreo iluzie cu privire la ce poate și ce nu Sophia, dar a spus că îl întristează când oamenii cred că Sophia poate să facă mai multe sau mai puține decât este ea capabilă.

El a declarat pentru Futurism: „Sophia și ceilalți roboți Hanson nu sunt chiar puri în calitate de sisteme de cercetare științifică pe computer, pentru că ei combină piese și aspecte atât de multe și diferite în moduri complexe. Nu sunt sisteme de învățare pure, dar implică învățarea pe anumite nivele”.

Roboții mediatizați excesiv – precum Sophia – sunt motivul pentru care atâția oameni, chiar și experți, sunt convinși că un soi de răzvrătire a inteligenței artificiale ne pândește – când nimic nu poate fi mai neadevărat în momentul de față.